Pomorskie - kraina serem i miodem płynąca

Trasy kulinarne
  • Trasy kulinarne
  • Dostosowana
  • 0 / 3
  • Wejścia płatne: 3/3

Opis

Pomorskie - kraina serem i miodem płynąca

 

Kolejna przystań na mapie regionalnych smaków to sery. Wbrew pozorom sery zwykło się przyrządzać nie tylko w górach, ale właściwie w całej Polsce. Te na Pomorzu pochodzą głównie z mleka krowiego i koziego. Najbardziej znanym z nich jest Słupski Chłopczyk – pleśniowy camembert, który wytwarzany jest w Słupsku od 1925 roku. Tradycyjnie wyrabia się także ser topiony na parze z kminkiem, powstający na bazie domowego twarogu. Prym w produkcji serów wiodą nie wielkie zakłady mleczarskie, a niewielkie tradycyjne, często rodzinne serowarnie. Na mapie warto zaznaczyć sobie Zagrodę Rakowiec, w której powstaje 15 gatunków serów, Osadę Burego Misia czy w końcu rodzinną Kaszubską Kozę, gdzie sery wyrabia się ręcznie, jak za dawnych lat. Produkty tych i innych wytwórców także stanowią inspirację dla szefów kuchni. Regionalne sery trafiają jednak nie tylko w ręce szefów kuchni. Nic nie stoi na przeszkodzie, by samemu opracowywać przepisy na ich podstawie czy dołączyć je do swoich śniadań i przekąsek.

Autor

PROT